Label-24

Welkom op mijn blog: wonen, creatief, landelijk en stoer...

donderdag 7 mei 2015

Persoonlijk deel 2...

En dan deel 2..zoals beloofd.
Mijn andere passie..
In mijn blogs vertel ik bijna nooit iets hierover: mijn werk.
Ik ben leerkracht op een basisschool, juf in hart en nieren. Sinds mijn keuze destijds nog geen dag spijt gehad! Het is een heerlijk beroep (of moet ik zeggen : roeping?) en geen dag is hetzelfde!
Heerlijk met de kinderen aan het werk, wat kan ik ook veel van hen leren...en kinderen nu zijn (deels) weer anders dan een jaar of tien geleden.
De kleuters die nu binnenkomen, zijn al zo bekend met de digitale wereld...waar groeien zij in op? Wat hebben zij nodig in deze veranderende tijd? Dat is wat me bezig houdt, 21e century skilss..noemen we het ook wel.

Ik heb al heel wat verschillende groepen gehad. Veel in groep 3 gewerkt, middenbouw , bovenbouw gedaan, zelfs kleuters gedeeltelijk gedaan. 
En sinds een aantal jaren in het werk van de plusklas terecht gekomen.
Vorig jaar heb ik een specialisatie gedaan op dit terrein (meer- en hoogbegaafdheid): hoewel ik er eerst wat tegenop zag, was het een waar genoegen! Twee woensdagmiddagen in de week van 13-16.30 uur heb ik geboeid geluisterd en geleerd. Daarnaast moesten we een eigen presentatie geven en een "proefstuk"schrijven.

Ik kan hier nog wel heel wat regels over vullen maar dat zal ik niet doen...in ieder geval, het heeft me enorm goed gedaan, sowieso het werken in de plusklas. Geen boekje, geen handleiding, wel leren onderzoeksvragen te stellen, onderzoek doen, projecten uitwerken...filosoferen, en het leuke is, daar leer je zoveel van dat je dat ook automatisch toepast in je eigen klas. De werking van het brein, mindset, effectiever leren...juist ook in de plusklas een waardevol item!


Zo..dit is een onderwijspost geworden geloof ik! Maar je ziet..ook hier kan ik mijn tijd wel aan kwijt. En nog ben ik veel bezig met vakliteratuur, studiedagen enz. Boeiend maar ook belangrijk! Je kunt niet bij het oude blijven, de wereld verandert, de tijd verandert en daarbij hoort je onderwijs ook mee te veranderen. Maar de liefde en de passie voor het vak..veranderen niet bij mij.


Ook al baal ik ook wel eens van de vele keren dat ik terug moet, extra uren draai, nooit klaar ben met mijn werk, enz. Dat zien mensen lang niet altijd, er zijn er die denken dat je half 4 klaar bent en veel vakantie hebt. Dus niet! Na half 4 begint het pas en ik kan pas werken als ik de dagen ervoor mijn voorbereidingen heb gedaan! En daar gaat veel tijd in zitten, tenminste, als je het ook nog leuk en zinvol wilt doen!

Maar..het is nu vakantie en we laden de batterij weer even op..en dan kan ik genieten van een plotselinge passie van jongste: met buurjongen , die een paar jaar ouder is, intensief aan de gang met het zelf maken van een pijl en boog! Hoe creatief is dat...leeftijdsverschil maakt niet uit, ze delen hetzelfde : je eigen boog maken en steeds beter worden in het raken ! Dat is ook leren!
Zou een mooie vorm van onderwijs zijn!


En dan nog een laatste kiekje: met jongste achternichtje...ook een passie van me: mijn familie! 
En ja ik hou van nog heel veel meer dingen: met ons gezin wat ondernemen, een bakkie doen, gezellig winkelen, uit eten, wandelen, enz enz.
Nou ..dat was weer een heel verhaal...en dat allemaal door de blog award van Linda! 
Fijne vakantie nog voor wie het heeft!
Groet, Jacqueline2 opmerkingen:

  1. Wat een leuke post zeg !...wat leuk dat he juf bent....grappig liefs van mij...x!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hier schrijft iemand met heel veel passie voor het onderwijzen van kinderen; ook mooi dat je je in dit vak
    hebt weten te ontwikkelen! Leuk dat ik wat meer te weten ben gekomen over jou! Gezellige dagen nog verder!
    Liefs, Linda

    BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor je reactie!
Erg leuk als je een berichtje achterlaat, ik lees ze graag!